• Sizi Ehliyet Sınavına DeÄŸil, TrafiÄŸe Hazırlıyoruz.

Bizi Arayın0532 325 06 75

Stajyer Ehliyeti

Stajyer Ehliyeti

Stajyer ehliyet uygulamasında sürücü, 2 sene boyunca 75 ceza puanına ulaşırsa, ehliyetine el koyulacak ve psikolojik durumunun tespiti için psikoteknik testine girmesi gerekmektedir. Psiko-teknik belgesi aldıktan sonra sürücü kursuna baÅŸvurarak tekrar ehliyet alması gerekecek. Stajer olmayanların ceza puanı ise 100 olarak hesaplanır. Yani stajer ehliyet ile normal ehliyet arasındaki fark sadece 25 ceza puanı daha düÅŸük olmasıdır. Bunun dışında hiçbir fark yoktur ve stajer ehliyeti olanlar araç kullandıklarında yanlarında biri olması gerekmez.

STAJYER EHLÄ°YET NEDÄ°R?

Ehliyette stajyerlik uygulaması geliÅŸmiÅŸ dünya ülkelerinin tamamında uygulanır ve hayat kurtaracak derecede faydalıdır. Amacı yeni ehliyet alan sürücülerin trafiÄŸe emniyetli bir biçimde adapte olabilmelerini saÄŸlamaktır.

Dünya üzerinde ölümle sonuçlanan trafik kazaları üzerinde yapılan istatistikler, ölümlü kazalara karışan sürücülerin büyük çoÄŸunluÄŸunun 25 yaşın altında ve 3 yıldan daha az süredir ehliyetli olduÄŸu belirlemiÅŸtir.

Stajyerlik uygulaması ile bu “yeni baÅŸlama süreci”nin daha emniyetli geçirilmesi ve davranışa dönüÅŸen doÄŸru alışkanlıklar edinilmesinin saÄŸlanması hedeflenir.Avrupa BirliÄŸi Uyum Süreci kapsamında ülkemizde de 2016 yılından itibaren ehliyette stajerlikuygulaması baÅŸlamıştır.

Stajyerlik sürecinde belirli kuralları ihlal eden stajyer sürücülerin ehliyetleri iptal olur ve sürücü kursuna tekrar müracaat ederek yeniden ehliyet almak zorunda kalırlar.

STAJYERLÄ°K SÜRESÄ° NE KADARDIR

2016 yılından sonra ilk kez ehliyet alan sürücüler 2 yıl süre ile stajyer sürücü olurlar. Ä°ki yıldan fazla süredir ehliyeti olup, baÅŸka bir sürücü

belgesi almak isteyenler ise stajyer olmadan ehliyetlerini alırlar.

STAJYER EHLÄ°YET HANGÄ° DURUMLARDA Ä°PTAL OLUR?

Stajyerlik süreci olan ilk iki yıl içerisinde 75 ceza puanını dolduran veya 0,20 promil alkol ile araç kullandığı tespit edilen stajyer sürücülerin ehliyetleri iptal olur.

BAZI Ä°HLALLERÄ°N CEZA PUANI KARÅžILIKLARI

  • Telefonla konuÅŸmak: 10 ceza puanı
  • Kırmızı ışıkta geçmek: 20 ceza puanı
  • Emniyet kemeri takmamak: 15 ceza puanı
  • Hız sınırını aÅŸmak: 10 ceza puanı
  • Park yasağına uymamak: 20 ceza puanı
  • Yaya geçidi kurallrına uymamak: 20 ceza puanı
  • Åžerit takip kurallarına uymamak: 20 ceza puanı
  • Muayenesiz araç kullanmak: 10 ceza puanı

Ehliyeti iptal edilen bir stajyer sürücü, yeniden ehliyet almak istiyorsa psikoteknik muayeneden geçtikten sonra sürücü kursuna ilk kez müracaat eden bir sürücü adayı gibi tekrar müracaat etmeli, teorik ve direksiyon sınavına girerek baÅŸarılı olmalıdır.

STAJYER SÜRÜCÜ TEK BAÅžINA ARAÇ KULLANABÄ°LÄ°R MÄ°?

EVET, STAJYER SÜRÜCÜLER TEK BAÅžLARINA ARAÇ KULLANABÄ°LÄ°R. Araç kullanırken yanlarında tecrübeli bir sürücünün bulunması gerekmez. Stajyer ehliyetin normal ehliyete göre daha kolay iptal edilebilir olmaktan baÅŸka bir farkı yoktur.

STAJYERLÄ°K SÜRECÄ° BÄ°TTİĞİNDE EHLÄ°YETÄ° DEĞİŞTÄ°RMEK GEREKÄ°R MÄ°?

Stajyer ehliyet ile normal ehliyet arasında fiziki bir fark yoktur. Ä°ÅŸin aslı ÅŸudur ki alındığı tarihten itibaren iki yıl süre ile normal ehliyetlere stajyer ehliyet adı verilir.

Ä°ki yılın sonunda ehliyet kartını deÄŸiÅŸtirmezsiniz. Ehliyetinizin üzerinde “alındığı tarih”yazar. Bu tarihin üzerinden iki yıl geçtiÄŸi anda artık stajyerlik kısıtlamaları sizin için geçerli deÄŸildir. Yani aynı ehliyet kullanılmaya devam edilir.